Всеки шести човек е засегнат от безплодие

Безплодието засяга всеки шести човек на планетата, сочат данни от доклад на Световната здравна организация (СЗО), огласен в понеделник и цитиран от ДПА.

Според доклада близо 17,8 на сто от възрастните в страните с високи доходи са засегнати от безплодие, докато в страните с ниски и средни доходи от този проблем страдат 16,5 на сто от жителите.

Данните показват, че в безплодието няма дискриминация, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Според него дялът на засегнатите от проблема показва нуждата от разширяване на достъпа до грижи за репродуктивното здраве и гаранции, че проблемът няма повече да остава встрани от здравните изследвания и политики.

СЗО определя безплодието като заболяване на репродуктивната система при мъже и жени, определящо се от неуспеха за постигане на бременност след 12 месеца или повече редовни сексуални контакти без предпазване.

„Това може да доведе до значителен дистрес, стигма и финансови затруднения, засягащи психическото и психосоциално благополучие“, посочват от СЗО.

Профилактиката, диагностиката и лечението на безплодието остават недофинансирани и недостъпни заради високите цени, социалната стигма и ограничения достъп, се посочва в доклада.

СЗО прави заключенията въз основа на подбор и анализ на 133 изследвания измежду общо около 12 000 проучвания по света в периода 1990-2021 г.

Четете още

Избор на редактора