ВСС избра трима за европейски прокурори

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра трима представители за европейски делегирани прокурори от необходимите шест. Предстои те да бъдат одобрени от Европейската прокуратура, това са – Василен Бенчев от Софийска районна прокуратура, Михаела Райдовска и Юлиана Христова от Софийска градска прокуратура.

В днешната процедура трябваше да участват осем кандидати, един изпрати заявление, че се отказва – Иван Кучиев, а Бойко Атанасов и Милко Момчев не се явиха.

По време на изслушването членовете на колегията задаваха въпроси на кандидатите за устройството на европейската прокуратура и функциите на европейските прокурори. Стана известно, че част от прокурорите не са внасяли и работили по изготвянето на обвинителен акт за икономически престъпления – злоупотреби със средства на ЕС, тъй като са районни прокурори.

Наблюдаваме една процедура, при която може би кандидатите се представиха на по-ниско ниво, отколкото предната, каза Стефан Петров по време на дебата. Калина Чапкънова коментира, че интересът към процедурата видимо е спаднал, с оглед отказалите участие в нея, а Евгени Иванов добави, че „имаме петима кандидати за шест места – ситуацията е ясна“. Според кадровиците освен избраните трима, останалите не са се представили на необходимото ниво. Главният прокурор Иван Гешев не взе участие в днешното заседание на колегията.

Поредната процедура за избор на европрокурори беше обявена на 27 юли. В момента европрокурорите от България са девет души при предвидени десет. Преди три месеца европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска те да станат 15 заради сериозната натовареност.

Четете още

Избор на редактора