ВСС не реши кой може да избира и.ф. главен прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди, но не реши кой е компетентният орган, който да избере временно изпълняващ функциите главен прокурор. Точката влезе в дневния ред на съвета по предложение на министъра на правосъдието Атанас Славов.

Прокурорската колегия на ВСС е компетентна, каза председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. Той добави, че ако решението на колегията се обжалва, то ВАС ще има последната дума.

Министър Славов заяви в началото на заседанието, че при разминаване между легалността и легитимността, в обществото остава чувство, че е надделяло друго, а не аргументите. Вчера той каза пред медиите, че „Пленумът, ако счете, че той е легитимният орган, той следва да проведе процедурата и да вземе решението. Ако имаме некомпетентен орган, взел решение, то е нищожно, не може и не следва да породи правно действие“. Славов добави, че ако Пленумът на ВСС не вземе решение в този смисъл, то той ще обжалва избора на Борислав Сарафов пред ВАС.

БТА припомня, че на 16 юни Прокурорската колегия на ВСС реши, че временно изпълняващ длъжността на главен прокурор ще бъде Борислав Сарафов, който до този момент беше заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС. Това се случи на следващия ден, след като президентът обяви, че е подписал указ за освобождаването на Иван Гешев от поста.

Дискусията продължава и към момента. След приключването на дебатите все още не е ясно дали ще последва конкретно решение, или точката ще приключи единствено с изказване на позиции.

След това предстои да бъде обсъдено предложението на Прокурорската колегия за начало на процедура за избор на нов главен прокурор.

Четете още

Избор на редактора