Забраняват праха за шмъркане на Диона

Въвежда се пълна забрана на продажбата и разпространението на енергиен прах (т. нар. енергиен сниф). Мярката става факт след извънредна среща на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева с председателя на Комисията за защита на потребителите Мария Филипова, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

По време на срещата са разгледани получените във ведомството експертни становища за употребата на т.нар. енергиен прах, както и анализа на количествения и качествен състав на тези продукти, предназначението и начина им на употреба.

Според Националния център по обществено здраве и анализи и Експертния съвет по специалността УНГ болести, тези продукти и нестандартният им начин на употреба – чрез вдишване – представляват риск.

Посочва се, че не са ясни методите на дозиране, както и количеството вещества в „една доза“, а системната употреба може да доведе до изтъняване на носната лигавица, перфорация на носната преграда и дори блокаж на дихателните пътища.

Комисията излезе с незабавно решение, с което енергийният прах, предлаган като „алтернатива на енергийна напитка“ и „енергиен сниф“, се определя като забранен, а пускането му на пазара се ограничава. Продуктите, които вече се предлагат в търговски обекти пък, следва да бъдат изтеглени.

По-рано министър Кондева разпореди проверки на регионалните здравни инспекции. За периода 28 август – 3 септември са проверени над 380 обекта, временно е преустановена продажбата на 180 опаковки.

Енергийният прах доби популярност след скандална реклама на фолк певицата Диона, която показа в социалния си профил как се употребява енергийният сниф, чертаейки „кокаинови“ пътечки. От публикацията ѝ стана ясно, че новият продукт, представен като „енергийна напитка“, се приема в прахообразна форма, чрез вдишване през носа, подобно на кокаин.

Последваха политически и институционални реакции, КЗП глоби фирмата – разпространител, а печално известната певица се учуди на обществената реакция и се „самоканселира“.

Четете още

Избор на редактора