Въглищата скараха енергийните министри на ЕС

Държавите в ЕС не успяха да се разберат за реформите в пазара на ток, с които да гарантират стабилност на цените и нови правила за търговия. Причина се оказаха въглищата и продължаването на субсидиите за тях.

На срещата на енергийните министри в понеделник Швеция, която председателства ЕС в момента, внесе предложение да се удължи до 2025 г. възможността държавите да плащат за така наречения студен резерв. Това е система, при която въглищни централи получават пари и без да работят, но поддържат котлите в режим на готовност да бъдат пуснати.

Шведският министър на енергетиката Еба Буш заяви, че разговорите ще продължат, за да се опитат да постигнат сделка. Причината – някои страни се нуждаели от тази възможност, защото прекъсването на доставките на газ от Русия е поставило под допълнителен натиск производството на електроенергия. Полша например произвежда 70% от тока си от въглища и за нея се предлага да удължи схемата за подпомагане на централите и след 2025 г.

Австрия, Белгия, Германия и Люксембург обаче са против удължаването на субсидиите, защото това щяло да подкопае целите на Европа за борба с изменението на климата и постигането на нулеви емисии през 2050 г. Испания и Франция обаче подкрепят предложението на Швеция. А външният министър на Унгария Петер Сиярто заяви, че страната му ще се противопостави изобщо на предложението на Европейската комисия за реформиране на пазара на електроенергия.

България се оказа, че няма официална позиция в този спор, пише 24 часа. Българската страна работи в подкрепа на усилията за реформа, е заявил енергийният министър Румен Радев. И допълнил, че подкрепяме поставянето на акцент не само върху ВЕИ, но и върху нисковъглеродните енергийни технологии с ниски оперативни разходи.

Преговорите по време на срещата на министрите на енергетиката на ЕС в Люксембург приключиха без обща позиция по правилата, които също се стремят да избегнат повторението на миналогодишната енергийна криза. Тогава рекордно високите цени на газа оставиха потребителите с много високи сметки за енергия.

Четете още

Избор на редактора