Външно отне акредитацията на журналист от Русия

Българското министерство на външните работи отне акредитацията на кореспондента на в. „Российская газета“ Александър Гацак, без да дава обяснения и го заплашва с екстрадиция, заяви пресслужбата на вестника, цитирана от ТАСС.

„Александър Гацак информира ръководството на „Российская газета“, че в посолството на Русия в София е получено уведомление от българското външно министерство за отнемане на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени причините за това решение“, се казва в изявление на „Российская газета“.

„Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил обаждане на мобилния си телефон с искане да се яви в местната миграционна служба. Докато е бил на път, дестинацията била променена на българската Държавна агенция за национална сигурност. По същото време стана известно за задържането в София на представител на Руската православна църква, който също първоначално е бил призован в миграционната служба, а след това депортиран от страната“, посочва ТАСС.

„А. А. Гацак е пристигнал в руското посолство в София и оттогава не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви обяснения от българската страна „, пише още в изявлението на „Российская газета“.

ТАСС отбелязва, че друг кореспондент на вестника – Александър Гасюк, е бил задържан на 5 октомври в Никозия. „В момента на задържането той се е намирал в автомобил близо до жилището, в която живее със семейството си. Журналистът е бил подложен на насилие, в резултат на което ръката му е била наранена. По-късно журналистът е бил откаран в болница“, пише ТАСС.

„Такива откровено враждебни действия, застрашаващи сигурността на руските журналисти, грубо нарушават европейския закон за свободата на медиите и им пречат да изпълняват професионалните си задължения“, подчертава пресслужбата на РГ.

Четете още

Избор на редактора