Върнаха канала на Тръмп в ЮТюб след 2 г. блокаж

„ЮТюб“, собственост на компанията „Алфабет“, съобщи днес, че възстановява канала на бившия президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Той беше блокиран за повече от две години след смъртоносния щурм срещу Капитолия на 6 юни 2021 г.

По-рано тази година „Мета“ възстанови профила на Тръмп във „Фейсбук“ и „Инстаграм“, а профилът му в „Туитър“ бе възстановен през ноември миналата година от новия му собственик Илон Мъск.

„Внимателно преценихме продължаването на риска от насилие в реалния свят и го противопоставихме на възможността, която биха имали избирателите за еднакъв достъп до мнението на основните кандидати в навечерието на изборите“, заяви „ЮТюб“ в профила си в „Туитър“.

През 2021 г., след като поддръжниците на Тръмп нахлуха в Капитолия на САЩ, когато Конгресът започна да удостоверява победата на Джо Байдън на президентските избори, видео стрийминг платформата отне правото на Тръмп да я използва, защото, подбуждайки към насилие чрез нея, той е нарушил политиката ѝ.

Социалните медии са ключово средство за достигане до избирателите и за набиране на средства. Те биха могли да дадат тласък на Тръмп, който ще се кандидатира отново за президент през 2024 г. Тръмп има повече от 2,6 милиона последователи в „ЮТюб“ и още 34 милиона последователи във „Фейсбук“ и 23 милиона в „Инстаграм“.

Все още бившият президент не е написал нищо в социалните мрежи на „Мета“ или в „Туитър“. Вместо това той се придържа към своята социална платформа „Трут соушъл“ („Truth Social“), която основа в края на 2021 г. и в която има близо 5 милиона последователи.

Четете още

Избор на редактора