Вътрешният министър: МВР не е арбитър в спора около „Капитан Андреево“

„Пунктът на ГКПП „Капитан Андреево“ е на държавата, отдаден е под наем на частно дружество. Между БАБХ и дружеството са възникнали редица взаимоотношения. Има издадени множество административни и съдебни актове. МВР не може да бъде арбитър в този спор. Актовете са наслагани един върху друг и компетентен орган да реши спора е само съдът“. Така служебният вътрешен министър Иван Демерджиев коментира пред Нова тв последните скандали около пункта на ГКПП „Капитан Андреево“.

„МВР не може да изсипе два автобуса с жандармерия, да превземе ГКПП „Капитан Андреево” и да наложи ред там. Всяко действие на министерството, под мое ръководство, ще бъде мотивирано от изискването да се спазва законът“, категоричен бе Демерджиев.

Вътрешният министър допълни, че от МВР са били длъжни да въведат ред на пункта, защото напрежението е ескалирало.

„Стигна се до заплахи. Двете страни се опитваха да решат спора на терен, а не в съда. Имаше моменти, в които там в едни и същи помещения имаше служители на БАБХ и повече от 30 лица, оторизирани от частното дружество. Затова и се наложи проверка на дописките, които са издавани от директора на „Гранична полиция. Работим денонощно, а политически партии си правят пиар. Политическите послания трябва да са градивни, а не да се търсят проблеми в работата на служебния кабинет“, смята Демерджиев.

„В края на 2021 г. в период, когато е назначаван новият директор на Агенцията по безопасност на храните, буквално от едната страна застава той, а от другата страна се сключва договор с пълномощник още 10 години да се полза обектът. Тогава не е упражнен нужният контрол. Впоследствие юридическите действия на БАБХ не са докрай прецизни. Това доведе до ситуацията. Заедно с още няколко ведомство сме набелязали следващите правни стъпки, за да може проблемът да бъде решен”, посочи още служебният министър на вътрешните работи.

Четете още

Избор на редактора