В Беларус пращат 4-ма журналисти в затвора за екстремизъм

Подсъдимите по наказателно дело срещу служители на независимата беларуска новинарска агенция БелаПАН, призната в Беларус за екстремистка организация, получиха наказания от 4 до 14 години затвор от областния съд на Минск, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Върховния съд на Беларус.

Андрей Александров бе осъден на 14 години затвор, Ирина Злобина – на 9 години, Дмитрий Новожилов – на 6 години, а Ирина Левшина – 4 години. Александров и Новожилов ще изтърпят присъдите си в наказателна колония със строг режим, а Злобина и Левшина – в наказателна колония с общ режим.

„Срещу присъдата може да бъде предприето обжалване и протест по предвидения от закона ред“, се казва още в съобщението на пресслужбата.

Делото срещу журналистите започна на 6 юни и бе гледано при закрити врати. Подсъдимите бяха обвинени в укриване на данъци, създаване на екстремистка организация, организиране, подготовка и участие в действия, с които е нарушен общественият ред, както и в държавна измяна.

Според Следствения комитет на Беларус следователите са установили финансиране на екстремистка дейност на обща стойност най-малко 4 милиона долара.

По-рано прокуратурата в Минск съобщи, че Александров и Злобина са обвинени, че от 14 август 2020 г. до 12 януари 2021 г. са подготвили най-малко 260 души за участие в действия, с които грубо е бил нарушен общественият ред. Те са обвинени и в подпомагане на чуждестранната организация БейХелп за извършването на дейности, с които да бъде застрашена националната сигурност.

Александров, Левшина и Новожилов бяха обвинени и за създаване и ръководене на екстремистка организация. Прокуратурата съобщи, че служители на БелаПАН и други лица са създали тази организация, като от 2020 до 2021 г. са публикували материали, окачествени от властите като екстремистки.

Освен това Александров и Новожилов са обвинени в укриване на данък върху доходите за периода от февруари 2015 г. до април 2021 г.

През ноември миналата година агенция БелаПАН бе призната за екстремистка организация в Беларус и дейността ѝ в страната бе забранена.

Четете още

Избор на редактора