В Давос започва Световният икономически форум

В Давос започва ежегодният Световен икономически форум. Тази година водеща тема ще бъде руската война в Украйна, както и икономическото възстановяване след световната пандемия от Covid-19. Климатичните промени и търговските отношения също са сред водещите теми на форума, който по традиция събира световните лидери.

По традиция първият ден от форума е посветен на откриващата церемония, но във вторник се очаква речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. За същия ден е насрочен първият панел, посветен на европейската отбрана, в който ще участват президентите на Полша Анджей Дуда и на Латвия Гитанас Науседа – ключови съюзници на Украйна във водената от Русия война.

В продължаващия до 20-ти януари Световен икономически форум се очакват още речи и участия на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, германския канцлер Олаф Шолц, премиера на Финландия Сана Марин, на Испания – Педро Санчес и много други водещи политически фигури. Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард също ще бъдат част от участниците в един от най-важните световни форуми.

Освен руската война в Украйна, икономическото възстановяване след пандемията от Covid-19 и климатичните промени ще бъдат във фокуса на внимание на делегатите. Търговските взаимоотношения също ще бъдат коментирани в Давос, където се очаква и участието на ръководителя на Световната търговска организация Нгози Оконждо-Ивеала, уточнява БНР.

Четете още

Избор на редактора