В ДАНС и спецслужбите имало ятаци на каналите за мигранти

При всички положения в каналите за мигранти участват и служители на ДАНС, на другите специални служби и на чужди специални служби“. Това твърди бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.

„Не е необходимо да сатанизираме само МВР. Чувал съм, че казват за една командировчица – количка, две командировчици – апартаментче. Това е въпрос на пазарлък. Системен проблем е”, заяви той по Нова ТВ.

„Когато държавата се опитва да се справи с нелегалната миграция, използвайки целия си ресурс, и виждаме, че често едната ръка не знае какво прави другата – това означава, че някъде на много високо равнище има системен проблем при управлението на тази криза”, смята още бившият главен секретар.

Според Георгиев проблемът на България ще настъпи, ако тръгнат към нас всички мигранти, които се намират в Турция. „Тогава нито „Гранична полиция”, нито армията, нито Путин може да ги спре. Това, че мигрантите използват морската граница на България, не е ново”, каза още Георгиев.

Той коментира и случая „Семерджиев“. Според него е объркана цялата система на подбор и кариерно развитие в МВР. „Ние само казваме, че има подбор и кариерно развитие, но на практика такова нещо отсъства. Нито един политик не иска да има силна система на МВР и силни контролни органи. Защото никой не обича да му гледат в канчето”, подчерта още бившият главен секретар на МВР.

Като висш офицер Калин Георгиев ръководи ключови операции на МВР и участва лично в разкриването и разследването на някои от най-резонансните престъпления в България по това време: делото Ванко 1, разкриването на т.нар. „пловдивски печатници“, задържането на Будимир Куйович, на Златко Баретата, разбиването на групите за отвличания,

станали популярни като „Наглите“, и за поръчкови убийства, известни като „Килърите“; задържането на литовския престъпен бос Хенрикас Дактарас, разследването на терористичния акт на летище Сарафово, ръководи операцията на МВР по спасяването на заложниците от банков клон в Сливен. Георгиев ръководи действията на МВР по време на безредиците в пловдивското село Катуница.

Четете още

Избор на редактора