В Египет нервни: Клеопатра е била с бяла кожа

Клеопатра е била със светла кожа, обяви министерството на туризма и паметниците на културата на Египет, съобщи АФП. Изявлението е по повод поредицата на известна платена платформа за филми и сериали, която ще започне да се разпространява след седмица.

Ролята на Клеопатра в продукцията се изпълнява от чернокожа актриса. Изпълнителен продуцент е Джейда Пинкет-Смит. Според авторите в основата на „Клеопатра“ са исторически данни и експертни мнения.

Стрийминг платформата ще започне излъчването на поредицата на 10 май.

Предварителните анонси представяха продукцията като филм за борбата на последната египетска царица да защити трона и семейството си. Междувременно изборът на актриса предизвика полемика в Египет.

Интернет петиция настоява спирането на „Клеопатра“ заради историческа фалшификация и вече е събрала повече от 40 000 подписа. Има и гласове, които призовават за спиране на платената платформа за филми и сериали. Депутатът Сабоура ал-Сайед заяви, че парламентът трябва да забрани излъчването на филма.

В четвъртък министърът на туризма и по въпросите на паметниците на културата публикува дълго изявление, цитиращо множество експерти, категорични в мнението си, че царица Клеопатра е имала бяла кожа. Тя е била от елински произход и чертите на лицето й са били типичните за елините.

Статуите на царицата са най-голямото доказателство, се казва в текста на министъра.

Според Мустафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет за античните ценности, представянето на царицата като чернокожа жена не е нищо освен „фалшификация на египетската история“.

Целта на изявлението на министъра е да се защити историята на царица Клеопатра, която е важна част от историята на Древен Египет.

В Египет периодично се отричат теории на афроамериканци за произхода да египетската цивилизация.

Клеопатра е владетелка от македонската династия на Птолемеите. След разпадането на империята на Александър Велики генерал Птолемей става цар на Египет и пренася културата на елинизма по бреговете на Нил.

Според легендите Клеопатра, която е родена ок. 69 г. пр. Хр. е била много красива. Външният й вид и цветът на кожата й остават предмет на множество предположения. През 2009 г. документален филм на Би Би Си потвърди теорията за африканската кръв на царицата, без да предизвика полемики.

Четете още

Избор на редактора