В ЕС нямат право едностранно да решават за вноса на зърно от Украйна

Решенията на Полша и Унгария от края на седмицата едностранно да спрат вноса на зърно и храни от Украйна е нарушение на договорите, законите и правилата на Европейския съюз. Това е от компетенцията на Европейската комисия, заяви вчера говорител на Еврокомисията.

„В такива трудни времена е от решаващо значение да се координират и съгласуват всички решения в рамките на ЕС“, се добавя днес в изявлението на Европейската комисия, цитирано от „Ройтерс“.

Публично обявените мотиви на двете страни са, че така трябва да защитят интересите на своите фермери и производители, защото безмитният внос от Украйна, разрешен миналата година, за да се помогне на украинската икономика по време на руската агресия, сринал цените и мнозина от фермери са пред спиране на работа.

Протести и блокади на пътищата към границата с Украйна има още в Румъния, Словакия въведе временна защитна мярка, а и българският министър на земеделието говори, че било въпрос на време и България едностранно да спре вноса. От думите му, цитирани от БНР, остава впечатление, че това може да е факт още във вторник.

Около 3 милиона тона зърно напускат Украйна всеки месец през черноморския зърнен коридор.

Четете още

Избор на редактора