„Измамникът“ Нийман е на световното отборно по шах

В Йерусалим днес започна Световното отборно първенство по шахмат, съобщи специално за БТА израелската информационна агенция ТПС.

За шампионската титла ще се борят играчи от Израел, САЩ, Китай, Испания, Франция, Узбекистан, Азербайджан, Индия, Украйна, Нидерландия, Полша и Южна Африка.

Вили Иклицки, ръководител на специалните проекти на Международната федерация по шахмат, която организира турнира, заяви пред пресслужбата на ТПС, че в състезанието ще участват някои от най-добрите шахматисти в света. „Битката ще е много сериозна“, каза той.

Сред участниците е 19-годишният американски гросмайстор Ханс Нийман, който беше обвинен в измама от норвежкия гросмайстор Магнус Карлсен. В отговор Нийман подаде иск за 100 млн. долара, обвинявайки Карлсен в клевета.

Израелският национален отбор ще е първият в света, който ще бъде воден от жена капитан – Илана Давид.

В турнира участват и други известни шахматисти като Аниш Гири от Холандия –  детето чудо, което става гросмайстор на 14-годишна възраст, и Нодирбек Якубоев и Джавахир Синдаров – членове на узбекистанския отбор, който зае първо място на Световната шахматна олимпиада през август.

Турнирът ще приключи на 25 ноември.

Четете още

Избор на редактора