В Испания влезе в сила менструалният закон

Испания влезе в сила закон за сексуалното и репродуктивното здраве, който предвижда жените да имат право на отпуск, докато са в менструален цикъл, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Законопроектът на Министерството за равнопоставеността на половете, внесен от лявото правителство, беше одобрен от парламента през февруари, по-късно бяха приети изменения.

След гласуването в парламента през февруари министърът на равенството Ирене Монтеро заяви, че това е „исторически ден за напредъка на правата на жените“.

Отпускът за периода на менструация не е често срещан в законодателството на други страни. В германското законодателство няма подобна разпоредба, а в Тайван жените могат да останат вкъщи само три дни в годината, като за тях получават само 50% от заплатата си, отбелязва ДПА.

В Южна Корея работодателите трябва да дават на служителките си един почивен ден месечно, ако те подадат молба, но законът не регламентира кой плаща заплатата.

За да вземат менструален отпуск, служителките в Испания се нуждаят от лекарска бележка.

Продължителността на отпуска по принцип е неограничена, като според закона тя зависи от това колко силни са менструалните болки и колко дълго продължават. Разходите се поемат от държавата.

Четете още

Избор на редактора