В Испания: Застраховка и за домашния любимец

Испанските депутати приеха радикални промени в законите за хуманно отношение към животните в Испания. Чрез тях те предоставиха на домашните любимци по-силна правна защита срещу пренебрегване, изоставяне или малтретиране, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според новия закон за „защитата на правата и хуманното отношение към животните“, който Конгресът на депутатите прие в четвъртък, хората, обвинени в тормоз на животни, ще получават по-строги наказания, а в закона животните са вписани като „съзнателни същества“.

Законът цели да защити 26 милиона домашни любимци, регистрирани в Испания, сред които най-вече кучетата и котките.

Реформите за отношението към животните, прокарани от лявото коалиционно правителство на Испания, породиха разгорещени дебати в страната.

Според закона кучетата няма да може да бъдат оставяни сами за повече от 24 часа, а котките за повече от три дни.

Любимците трябва да се отглеждат в условия, подходящи за конкретния вид животно, да са защитени от студ и жега, и да получават лечение от ветеринар, когато е необходимо.

Също така Испания ще изисква от собствениците на домашни любимци да сключват застраховка „Отговорност“ за своите животни. Лошото отношение към животните ще бъде наказвано с глоби до 200 хил. евро или дори със затвор.

Ако домашният любимец е малтретиран от собственика си, животното ще му бъде отнето и ще бъде дадено в приют за животни.

Домашните любимци може да бъдат умъртвявани само ако се окаже, че са опасни за общественото здраве или ако това е по съвет на ветеринар.

Законът не се отнася за селскостопанските животни.

Ловджийските кучета, които понякога стават жертва на жестоко отношение, са освободени от прилагането на новите разпоредби, след като имаше протести от страна на ловните асоциации. Изключения са направени и за полицейските кучета, кучетата водачи и овчарските кучета.

Законът забранява участието на животни в бойни събития, като например боевете между кучета или петли, но не засяга боевете между бикове.

Парламентът на Испания отхвърли предложените ограничения за бездомните хора да отглеждат кучета, след като депутатите решиха, че компанията на домашните любимци за уязвимите бездомни хора е по-важна от опасенията за злоупотреба с тези животни.

Четете още

Избор на редактора