В Карлово представиха изложба на изрисувани яйца

В Карлово беше представена за първи път в България изложба на изрисувани яйца от цял свят. Колекцията е на Димитър Арнаудов от Асеновград, завършил богословие в Солунския университет „Аристотел“.

Вече 30 години Димитър събира декоративни яйца от различни точки на света. Те са изработени от дърво, глина, порцелан и керамика.

„Всеки един от нас е закърмен с яйцето още от детинство. Яйцето носи в себе си едно уникално вълшебство, то е символ на живота, присъства в живописта, изкуството под различни форми“, заяви Димитър Арнаудов.

Първото си шарено яйце той е закупил през 1972. То е и най-ценното за него. „Всяка една колекция на колекционер, какъвто съм аз, не е за да бъде показана, а за да възпитава и утвърждава личността на човека и да ни научи че красотата е във всичко“.

Много уникални яйца от злато и сребро също са привлекли вниманието на колекционера, но са непосилни за бюджета му. В колекцията си има позлатено яйце и истински, които са изписани ръчно.

„Това е яйце от патица. Нарисувано е от белгийка, казва се Одет Вандерсмисен, която на 40 години приема богословието и започва да учи иконография. Тя се вдъхновила от мозайките в Равена и е изобразила с иконографски бои този кръст“, поясни Димитър Арнаудов.

Предстои изложбата да гостува и в други градове.

Четете още

Избор на редактора