В новия сценарий с мигрантите няма халостни патрони

“Мигрантски натиск”. Това е терминът, който от месеци, малко по малко, превзема речта ни. Пускаме го в съзнанието си лесно, защото и без това рехавата ограда на собствения ни разум е трайно пробита.

Ситуацията е кошмарна, спор няма. В опит да спрат “мигрантския натиск” млади мъже в пагони рискуваха или загубиха живота си. Някои – героично до лудост, в отчаян опит да се изпречат на пътя на тонове железа, хвърчащи бясно по пътя.

Но защо, за бога, не погледнем истината в очите? С много малки изключения мигрантите са хора, метнали нещастието си на гръб докато си мислят, че бягат от него. В своето отчаяние те не просто са готови, а нямат никакъв друг избор. Трябва да превърнат себе си в стока.

България не е жертва на “мигрантски натиск”, а на добре организирана контрабанда. При това от години. С много шум и гордост в слюнките показвахме декоративната ограда, която каналджиите лесно режат или прескачат. Накупихме малко джипки, да има за лов и разходки на Борисов и компания. Цялата ни политика за борба с незаконното преминаване на границата беше пиарска акция и нищо повече. В същото време, зад този параван, организираните групи за внос на мигранти тихо и кротко си пренасяха тонове жива плът – с безмълвната и добре платена подкрепа на мрежа от местни феодали и полицейски началници.

Въпросът е какво се случи изведнъж сега? Защо и как тази добре смазана спедиторска престъпна корпорация, пренасяща през територията ни мигранти започна да се дъни? Защо изведнъж полицията започна да засича автомобили с мигранти, дори на километри от границата? Нима рязко родните институции и блюстители на реда развиха някакви нови умения?

Съжалявам, но не вярвам. Опасявам се, че сценарият е противен. Мигрантите отново са стока, но този път се използват като статисти на една отвратителна стратегия да се покаже не просто пробитата ограда на границата, но и пробитата ни държава. С една цел – да се спре пълната интеграцията на горката ни държавица в Европа.

Дано да бъркам. Защото в този сценарий патроните не са халосни. И умират хора.

От Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията.

Четете още

Избор на редактора