В средновековната крепост Лютица край Ивайловград откриха злато

Зашеметяващата година на специалистите от Националния исторически музей /НИМ/ завършва подобаващо. Екипът, ръководен от директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова, откри в средновековния град Лютица край Ивайловград първата златна монета на този обект. Това съобщиха от пресцентъра на НИМ.

Тя е от времето на Йоан ІІІ Дука Ватаци (1222- 1254) и е отнасяна към този никейски император. Такива монети са сечени от венецианци в Константинопол. Те са били използвани в този български град. По-точната датировка на златната монета, според проф. Константин Дочев, е 1240-1260 г.

След като през юли тази година в Лютица бе открит печатът на императрица Йоланда Монфератска, сега намирането на златна монета в този средновековен град показва, че мястото е богат извор на информация. И това е само първата златна монета, ще изскочат вероятно и други.

По-рано тази година археолози откриха в Лютица масивна каменна пещ, плочник и кръгъл план, а до него са разчистени останките на втора пещ, обърната към входа на града. Така всеки пристигащ на Лютица още от входа е можел да види какво се приготвя в дюкяна.

Зад него и до крепостната стена е имало широко пространство, където да вържат конете и добитъка. Според археолозите, събраните подкови и пирони в пространството между сградите и стената е било специално отредено за конете и воловете на пристигащите, а движението във вътрешността на укрепената територия се е осъществявала единствено пеша.

В края на археологическата кампания от Лютица са документирани 190 находки. Те са основно от ХІV век, но не липсват и материали от по-ранните периоди на обитаване на града от Х-ХІІІ век. Най-впечатляващите данни, събрани през месец септември, са свързани с градската среда от ХІV век и търговията в средновековния магазин.

От останките му и пространството около него са намерени над 70 монети от 90-те години на ХІІІ век до 1353 година. Между тях са две златни монети на Андроник ІІ и Андроник ІІІ, сребърни монети на Атинското дукство, Андроник ІІІ и цар Иван Александър с Михаил Асен.

Четете още

Избор на редактора