В Украйна обявиха за издирване бившия шеф на Централната банка

Националната агенция за борба с корупцията на Украйна обяви за издирване бившия гуверньор на украинската централна банка Кирило Шевченко и двама служители на банката „Укргазбанк“. Те са заподозрени, че са си присвоили повече от 200 милиона гривни (5,42 милиона долара), предаде Ройтерс.

Шевченко внезапно подаде оставка на 4 октомври, посочвайки като причина здравни проблеми, но след като веднага му беше подновено старо дело по обвинения в присвояване, той каза, че е бил подложен на политически натиск.

Шевченко беше назначен в украинската централна банка през юли 2020 г. в разгара на пандемията от коронавируса и тогава той обеща да съхрани независимостта на банката и да си сътрудничи с Международния валутен фонд.

Когато подаде своята оставка, той отбеляза успехите на банката от началото на руската инвазия през февруари тази година, включително непрекъсната работа на финансовата система, предотвратяването на паника на пазара за чуждестранна валута, както и предотвратяването на мащабно изтичане на капитал.

По информация от ТАСС Шевченко е потвърдил, че в момента се намира в чужбина на лечение и отрича да е извършил нещо нередно, а предявените срещу него обвинения представляват „разчистване на сметки“.

Четете още

Избор на редактора