Габриел и Денков размразиха преговорите за кабинет

Преговорите на ГЕРБ-СДС бяха размразени след три дни застой. Ръководствата на мандатоносителя ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се срещнаха в стаята на председателя Росен Желязков.

Екипите бяха водени от номинираните за премиери Николай Денков и Мария Габриел в присъствието на лидерите на политическите формации.

Преди ден Габриел заяви, че разговорите не са „в ледена епоха“ и поиска смяна на имената в проектокабинета, а зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев призова ПП-ДБ да сменят подхода.

Първи без коментар кабинета на Росен Желязков напуснаха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Томислав Дончев, председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, а след нея и Мария Габриел, съобщи БНР.

Срещата напусна и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, а на разговорите останаха Асен Василев, Николай Денков, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Преговорите продължиха около три часа, а единственият, който коментира след края й, беше кандидат-премиерът Николай Денков. По въпроса за възможни промени в правителството той заяви: „Министри от ГЕРБ като министри от ГЕРБ няма да има. Това, което има, е състав, от който тръгнахме, гледаме дали може да има по-добри експерти.“

Така остави възможността приближени до герберите хора, които се водят за „експерти“, да заемат позиции в бъдещия редовен кабинет. „Експерти приемаме отвсякъде като предложения. И вие можете да ни предложите“, обърна се Денков към журналистите.

Засега не е ясно какви конкретни условия са поставени от ГЕРБ и какви отстъпки са готови да направят „Продължаваме промяната- Демократична България“.

Преди срещата номинираният за премиер Николай Денков увери. „Да, има размразяване“.

Четете още

Избор на редактора