Газиантеп се съвзема след унищожителното земетресение

Град Газиантеп, окръжен център в едноименния окръг, започва да се съвзема след унищожителните трусове от тази седмица с магнитуд до 7,7, предава БТА.

Самият окръг е сред най-пострадалите райони в цяла Турция, където се намира и сринатият град Нурдагъ.

Животът в окръжния град Газиантеп лека-полека започва да се нормализира. Наред с работата на спасителните екипи, които опитват да открият оцелели хора под отломките на срутилите се сгради, в слънчевия съботен ден по улиците на града се виждат и хора, които са излезли за малко да се разходят със семействата си.

Повечето магазини в града не работят, но на места има и такива, на които не са били нанесени сериозни материални щети при трусовете и съответно са отворени за клиенти, включително някои магазини от веригата „Мигрос“.

Отново отварят врати някои кафенета и ресторанти, а в много от случаите собствениците им не взимат пари от клиентите. Такъв е случаят в турската верига „Соулмейт кофи“ („Soulmate Coffee”), където служителите не искат пари от клиентите за кафе, чай, вода и други напитки.

В „Макдоналдс“ раздават безплатна храна на жителите на града.

В повечето жилищни сгради и заведения обаче все още няма топла вода и има проблем с отоплението. Работниците от службата за почистване работят от рано сутринта и някои места в града отново изглеждат дори чисти и приветливи.

Четете още

Избор на редактора