Газът скочи с 11% за ден, руски експерти прогнозират $5000 за 1000 м³

Цената на природния газ прехвърли психологическата граница от 300 евро за мегаватчас в сряда. Договорите за покупка на синьо гориво чрез нидерландския газов хъб TTF са на цени от 302 евро за мегаватчас, което е с повече от 11 процента – най-високото ценово ниво от 7-и март насам.

Скокът на цената дойде след новината за отложено рестартиране на американския  терминал за втечнен природен газ (LNG) на Freeport. За повишението й роля е изиграло и решението на “Газпром” за временно спиране на доставките газ за Европа през “Северен поток 1” от 31 август до 2 септември. Подаването на газ през газопровода вече беше ограничено до едва 20% от капацитета, като руските доставки в сряда са на историческо ниски нива.

Руската държавна информационна агенция ТАСС прогнозира цената на синьото гориво да достигне 5000 долара за 1000 м³ в случай на рязко застудяване и намаляване на запасите. Агенцията се позовава на мнения на енергийни експерти.

От там припомнят, че от 27 юли газопроводът „Северен поток“ работи с намален капацитет поради спирането на няколко газови турбини. Един от тях – произведен в Канада от Siemens Energy, е изпратен за ремонт в Монреал. Заради санкциите на Отава срещу Москва производителят първоначално отказа да върне ремонтираното оборудване в Германия, но след многобройни искания от страна на Берлин, реши да го върне.

На 25 юли „Газпром“ обяви принудителното спиране на друг газотурбинен двигател в компресорната станция „Портовая“ преди основния ремонт.

В същото време стана ясно, че европейските правителства са отпуснали около 280 милиарда евро за смекчаване на въздействието на енергийната криза върху домакинствата и бизнеса.

Енергийните цени ще останат високи през зимата и правителствата трябва да работят с предположението за най-лошия сценарий, че тези средства няма да изчезнат дори след това“, каза Джовани Сгаравати, анализатор в базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel, цитиран от Блумбърг. По думите му правителствата трябва да се съсредоточат върху намаляване на търсенето на енергия, където това е възможно.

Цените на едро на енергията удариха икономиките на всички държави в Европа. Под най-голям натиск се намира тежката индустрия.

Потребителите сщо са изправени пред сериозно повишаване на битовите разходи. Например сметките на домакинствата в Обединеното кралство се очаква да се утроят. Инфлацията на Острова може да надхвърли 18% през януари за първи път от половин век.

Четете още

Избор на редактора