„Галъп“ почти изравни ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март двете водещи партии щяха да имат сходна подкрепа, като резултатът на „Продължаваме промяната“ (26.9%) е малко по-добър от на ГЕРБ-СДС (26,5%), сочи последното проучване на „Галъп“. По-рано днес „Алфа рисърч“ представи данни, според което преднина от 0.5% имат ГЕРБ – СДС.

И „Галъп“ отчитат още по-минимална разлика между ДПС (13.3%) и „Възраждане“ (13%). БСП със 7.2% нямат конкуренция за петото място, като заедно с останалите три формации има спад в подкрепата. Шанс за парламента имат три формации – „Български възход“ (3.5%), „Левицата“ (3.3%) и „Има такъв народ“ (3%).

Според „Галъп“ победителят в изборите ще се реши тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент. Прогнозите са, че до урните ще отидат 40.1% от имащите право на глас. 4.1% изразяват готовност да отбележат полето „Не подкрепям никого“.

Резултатите са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио (БНР). То е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода „лице в лице“ с таблети.

Двустепенната гнездова извадка от изследването на „Галъп“ е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Четете още

Избор на редактора