Гаф на матурата в 10-и клас, вижте верните отговори

Гаф провали националното външно оценяване по математика в 10-и клас в четвъртък. То започна нормално в 9 часа. След като учениците работили известно време, в 9,44 часа на директори  било съобщено, че има грешка в предоставените формули – липсват скоби. Дадено било указание да се изтегли, разпечата и раздаде нов файл.

На запитване от училища дали при това положение се удължава времето за работа на учениците и с колко, отговорът в 9,57 часа бил отрицателен.

Впоследствие обаче дошло второ указание – за начало на изпита да се смята от второто раздаване на формулите.

Част от учениците обаче вече били напуснали изпитните зали.

Според разказа на ученици от Математическата гимназия, грешката е била в Хероновата формула. Те дори не я забелязали до момента, в който квесторите  им раздали нов свитък с формулите, които имат право да използват, и им казали, че могат да работят още 40 минути. Според 10-класничка от същото училище, формулата може да се приложи за решаването на една от задачите, но са възможни и решения по други начини.

Първите, които излязоха от изпита малко след 10 часа в други училища, се оплакаха от трудни задачи и признаха, че са приложили системата на тотото в 15-те въпроса с избираем отговор. Другите две задачи в изпитния формат са със свободен разширен отговор.

Верните отговори на задачите от матурата можете да видите тук.

Четете още

Избор на редактора