Георги Дюлгеров с лента за Бенковски на „София филм фест“

„Записки по едно предателство“ е новият филм на Георги Дюлгеров, който има премиера на предстоящия „София филм фест“. Филмът, вдъхновен от „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов, е 94-минутен исторически разказ за предателството и смъртта на Георги Бенковски и срещата на Захари Стоянов с издайника дядо Вълю десет години по-късно.

„Поводът да напиша този сценарий е емоционален. В една телевизионна игра на знания учител от средния курс в гимназия на въпроса на водещия: „Какво знаете за Георги Бенковски?“, каза, че не знае много и на конкретния въпрос: „Знаете ли как той е загинал“ – каза, че не знае. Учител, повтарям, от гимназия. Това много ме ядоса, признавам си, защото дълбоко в себе си вярвам, че нация, която не познава добре историята си, няма бъдеще. Това съм изповядвал във филмите, които съм правил. И тогава, още на другия ден, седнах, грабнах „Записките“ на Захари Стоянов и написах сценарий, който, благодарение на това, че телевизията обяви позиция за екранизация, след деветгодишна пауза реализирах“, каза в „Артефир“ режисьорът.

За него „Записки по българските въстания“ е българската библия, с която трябва да се гордеем. А срещата на Захари с дядо Вълю била толкова покъртително драматична, че си плачела за кино.

Филмът на Георги Дюлгеров цели да припомни кой е всъщност Бенковски. „Историческите филми не би трябвало да бъдат илюстрации към читанките по история. Те въпреки че трябва да са автентични, и да възпроизведат историческите събития максимално достоверно, би трябвало да имат и послание към съвременниците. Иначе ще стоят като архаика и неминуемо се стига до изкуствена, възторжена патетика. Това исках да избегна и затова много стриктно се придържах към „Записките“, защото самият Захари Стоянов не си позволява да преиначава фактите и да създава погрешни патриотарски настроения. Това е величието на тази книга – че в нея го има и величието, и падението“, каза още Дюлгеров.

В „Записки по едно предателство“ участват Пламен Димов в ролята на Георги Бенковски, Иван Николов като Захари Стоянов, и Ивайло Христов е предателят дядо Вълю. Ключови персонажи във филма са и отец Кирил, изигран от Цветан Алексиев, Нею (Красимир Доков) и Стефо Далматинеца, в чиято роля влиза Джордж Арабаджийски. Оператор е Веселин Христов, художник Георги Тодоров-Жози, музиката е на Мила Искърова, а като художник по костюмите дебютира Стамена Стоева, студентка на Георги Дюлгеров.

Прожекцията на „Записки по едно предателство“ е на 19 март от 20:30 часа в кино „Люмиер“.

Четете още

Избор на редактора