Георги Стайков получи най-накрая инвалидната си пенсия

Популярният актьор Георги Стайков е получил инвалидната си пенсия за януари, февруари и март. Парите са били преведени снощи, като преди това е получил обаждане от служител на НОИ Бургас.

Новината съобщи самият актьор пред „24 часа“. През февруари кинолегендата се закани, че ако март не получи полагащата му се пенсия за трите месеца, ще съди България за 2 млн.лв.

Забавянето на изплащането на инвалидните пенсии се получи заради промени в законодателството и засегна хиляди българи с тежки диагнози.

„Получих точно 2160 лв., явно има и някакво малко увеличение. Но защо трябваше да се бавят толкова много? За някои хора пенсията е единственото, на което разчитат. Ако не могат да си покриват сметките, ако им спрат тока, телефона, ако нямат пари за лекарства, как ще живеят тези хора“, пита актьорът.

Той очаква съвсем скоро да има и личен асистент, който да се грижи за него. „В понеделник /13 март – б.а./ момчето ще кандидатства, все още не е ясно дали ще бъде на 4-часов или 8-часов работен ден при мен“, коментира Стайков. От няколко години той получава безвъзмездна помощ от общинския Социален патронаж, за което актьорът е благодарен на кмета Димитър Николов.

Вече четвърта година обичаният актьор се бори с множествена склероза и живее почти отшелнически в апартамента си до бургаския театър.

„Въпросът не е само в парите, а и в отношението на държавата към хора със сериозни заболявания, които минават през ТЕЛК.  Явно управниците ни не си дават сметка, че утре и на тях може да се случи това, което се случи на мен. До 55-годишна възраст имах страхотна кариера у нас и в чужбина, но дойде заболяването и приоритетите ми се пренаредиха”, казва Георги Стайков.

Четете още

Избор на редактора