ГЕРБ, ДПС и БСП окончателно върнаха хартиената бюлетина

ГЕРБ, ДПС и БСП окончателно върнаха хартиената бюлетина в големите избирателни секции и така при предсрочен вот за парламента напролет гласуването ще е смесено с машини. Същите три партии решиха машинното гласуване да се отмени изобщо най-рано на местните избори догодина. Има нагласи същите формации да приемат идеята на ДПС досегашните машини с тъчскрийн да бъдат заменени със сканиращи бюлетините.

До такива промени в изборните правила се стигна в четвъртък вечерта, когато коалиция „хартиена бюлетина“ прие със 124 гласа „за“ два сходни, но взаимоизключващи се текста за промени в Изборния кодекс – за корекция в чл. 206 и за създаване на нов чл. 206а.

Чл.206 представлява първоначалното предложение на социалистите в секциите с над 300 избиратели да не се гласува само с машини, а и с хартиени бюлетини, както беше през април миналата година. В по-малките секции ще продължи да се гласува само с хартия, както е и сега. Чл. 206а пък предвижда в секциите да се гласува само и единствено с хартиени бюлетини, уточнява Дневник.

Окончателната развръзка се очаква по-късно през нощта, след като ГЕРБ, ДПС и БСП решиха заседанието на парламента да продължи до приемането на целия законопроект, а сегашното връщане на хартиения вот е записано в едва 17-тия от общо 68 параграфа, които бяха подкрепени от ресорната правна комисия на нейното 18-часово заседание отпреди две седмици.

Четете още

Избор на редактора