ГЕРБ наказа българите в странство – без избирателен район „Чужбина“

ГЕРБ наказа българите в чужбина за слабите резултати на партията в странство. Затвърдено бе затварянето на опцията за избирателен район „Чужбина“ с изричен текст, предложен от ГЕРБ.

Това стана почти в полунощ, десет часа след началото на заседанието на правната комисия, която гледа изборните правила.

Според Радомир Чолаков първо трябва да си знаем хората в чужбина – първо да е ясно къде са, какво правят, българчета ли са децата им и тогава да се прави такъв район. Хамид Хамид от ДПС посочи, че в чужбина има около 2 млн. души и би трябвало да има няколко района, освен това и може би 80 мандата. И попита от кой район в България ще ги вземат.

В дебата се стигна и до идеята в Закона за гражданска регистрация да има поправка, която да дава достъп на ГРАО до масивите на МВР.

Тъмните стаички за гласуване вече остават в историята, след като мнозинството на ГЕРБ, БСП и ДПС, с подкрепата и на други партии ги замени с паравани.

По предложение на ГЕРБ ще има и специална хартия за бюлетините от машините. Тя трябва да е различна за всеки избор. От ДБ посочиха, че ако има съвпадение на няколко вида вот, например президентски и парламентарни, принтерите и хартията са едни и това няма как да се случи. На интернет страницата на ЦИК ще са публикувани и имената на техниците, обслужващи конкретните машини.

В хода на заседанието в правната комисия бившият министър на електронното управление Божидар Божанов бе заменен от друг член на кабинета „Петков“ – ексвицепремиерът Асен Василев и колежката му Калина Константинова.

Сред подкрепленията за ГЕРБ пък бе друг бивш министър и настоящ депутат – Делян Добрев. И с ирония Василев поиска и печатари, работници в складове, охранители и разносвачи „абсолютно всичко, което пипа бюлетините“ да бъде качено в на сайта на ЦИК, щом се публикуват имената на техниците на машините. Редакцията му обаче не бе приета от комисията.

Тъмните стаички също може да отидат в историята, защото вносителите от БСП предлагат те да бъдат заменени от паравани. И ДБ, и ПП по принцип подкрепиха премахването на тъмните стаички.

Не мина идеята на ПП един кандидат да бъде регистриран само в един избирателен район, а не в два, както е в момента. ДБ не приеха, че това е подмяна на вота, а такова е ако някой се кандидатира, бъде избран, но откаже да е депутат.

15 минути след един през нощта12-те от ДПС, ГЕРБ и БСП отказаха да прекратят заседанието на комисията и да продължат в друг ден. След последвалата кратка почивка тримата представители на „Възраждане“ си тръгнаха от комисията.

Поредният спор в комисията бе породен от факта, че с промените машините вече няма да показват бройката на гласувалите, а ГЕРБ уточниха, че това ще се изяснява по подписите в избирателните списъци. Асен Василев попита какво става ако има 150 бюлетини от машина, а по списък са гласували 100 души.

Той предупреди, че превърнатите в принтери машини нямат защита – не е ясен броят на разпечатаните бюлетини, нямат отрязъци и серийни номера като хартиените бюлетини и т.н.

Само един член на комисията ще брои бюлетини, под надзор на останалите членове.

Четете още

Избор на редактора