ГЕРБ отхвърлиха Денков, бил кукла на конци

Всички парламентарни групи, освен „Възраждане“, се срещнаха с „Продължаваме промяната“ за предварителни разговори в Народното събрание, преди формацията да получи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Ръководството на ПП и кандидатът им за премиер Николай Денков разговаряха с шестте политически сили в парламента, като срещата приключи малко преди 13 часа.

Академик Денков припомни, че преди дни е изпратил до всички четирите приоритета, по които ще търси обединение – социална политика, подпомагане на бизнеса, Шенген и еврозоната.

Всички на срещата оцениха качествата и професионализма на Денков, но и се съгласиха, че разговорите са твърде закъснели.

От ГЕРБ обявиха, че колкото и добра да е кандидатурата му, той е „кукла на конци и мостовете към тях са изгорени“.  След тези думи първата политическа сила напусна срещата и отказа допълнителен коментар.

От ДПС поставиха въпроса за гражданството на Кирил Петков и попитаха Денков каква е личната му оценка на решението на Конституционния съд, а именно, че Петков в нарушение на основния закон е бил начело на държавата. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ попита и за Бойко Рашков и незаконните арести под негово ръководство.

Денков заяви, че Кирил Петков е направил много лични саможертви и заслужава уважение. След което ДПС също напусна срещата.

БСП видяха разговори за съставяне на мнозинство, а не обсъждане на кабинет. Те останали изненадани от факта, че не виждат промените в Изборния кодекс сред приоритетите на „Продължаваме промяната“ и задълбочените разговори по темата, за които те настояваха, предаде Дарик.

От „Демократична България“ видяха сериозен опит за диалог, а в лицето на Денков и шанс за съставяне на правителство. Дясната коалиция поиска политическа декларация с приоритети, около която да се търси обединение.

От „Български възход“ също смятат, че трябва да се търси формула за съставяне на правителство и остават отворени за бъдещи разговори.

Накрая Николай Денков обобщи, че подхожда сериозно и макар неголям, шанс за правителство има.

Четете още

Избор на редактора