ГЕРБ-СДС с пет мандата в Европейския парламент

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров, Искра Михайлова-Копарова от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС се отказаха от място в Европейския парламент. Това бе обявено на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) тази вечер.

Джевдет Чакъров беше водач в листата на ДПС  в изборите за представители на България в Европейския парламент, а Искра Михайлова беше трета. Росен Желязков  беше водач на евролистата на ГЕРБ-СДС.

В Европейския парламент България ще има 17 мандата. С най-много евродепутати ще бъде ГЕРБ-СДС – петима, по трима ще имат ДПС, „Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ), “Възраждане”, „БСП за България“ – два мандата, едно място в ЕП ще имат от “Има такъв народ”, предвижда прието решение на ЦИК на днешното заседание.

На 9 юни българските граждани избираха 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представители в Европейския парламент. Това е петият парламентарен предсрочен вот и той съвпадна с провеждането на евровота. В историята на България двата вида избори се състоят едновременно за пръв път.

Четете още

Избор на редактора