Германското правителство проправи днес пътя за легализиране канабиса, но въпреки това все още не е ясно дали планът ще бъде одобрен и на европейско ниво, предаде ДПА.

Декриминализирането на закупуване и притежаване на малки количества канабис беше едно от предизборните обещания на лявоцентристката коалиция, дошла на власт миналата година.

Според плана, който е одобрен от кабинета на канцлера Олаф Шолц, канабисът и активното вещество тетрахидроканабинол (ТХК) законово вече няма да се смятат за наркотици.

Купуването и притежанието на до 30 грама канабис няма да бъде наказвано, отглеждането за лично ползване ще бъде позволено до определен лимит, а продажбата в „лицензирани специализирани магазини“ и вероятно аптеки също е възможна за възрастните.

Все пак предстои да се разбере дали това ще се случи в действителност, тъй като правилата на Европейския съюз може да попречат на Германия да узакони канабиса.

Според плана, одобрен от кабинета, международната законова рамка предлага „ограничени възможности за прилагане на проекта на коалицията“.

В коалиционното споразумение лявоцентристката ГСДП на Шолц, пропазарната СДП и „Зелените“ се съгласиха да въведат „контролирано разпространяване на канабиса на възрастни за потребителски цели в лицензирани магазини“.