Германският Бундестаг призна македонския език, култура и идентичност

Германският Бундестаг признава македонския език, култура и идентичност, които с членството ще обогатят допълнително Европейския съюз. Това се казва в резолюцията, която се очаква да бъде гласувана от германските депутати днес.

На пет страници и с 13 точки в документа, озаглавен „Активна подкрепа за Македония по пътя към ЕС“, се посочва, че 2023 г. е ключова за страната, а Германия е ангажирана с перспективата за европейска интеграция на Македония и я подкрепя силно пътя към пълноправното членство.

Германският Бундестаг признава македонската култура, идентичност и език. Европейците се характеризират с голямо разнообразие от езици и култури. Македонският език и култура ще обогатят още повече това разнообразие. Европейският съюз вижда опазването на това богатство като една от най-важните си задачи. – сочи Резолюцията на германския Бундестаг.

В текста Бундестагът призовава правителството и опозицията в страната да направят конституционни промени, за да продължат по пътя на европейската интеграция, и приветства усилията на двете правителства в Северна Македония и България за укрепване на сътрудничеството.

Освен това, в допълнение към насърчаването на страната да направи конституционни промени, България е призована да се въздържа от налагане на допълнителни условия на Скопие.

Резолюцията на германския Бундестаг, според изявленията на шефа на дипломацията Османи, трябва да бъде част от повече подобни документи от страните членки на съюза, като подобна стъпка се очаква и от САЩ.

България не може да поставя нови условия, защото преговорната рамка е затворена. Той не може да бъде отворен нито по искане на нашата опозиция, нито по искане на българската опозиция, каза вчера ръководителят на дипломацията Буяр Османи,

отговаряйки на журналистически въпрос на пресконференция в първия ден от третото издание на форума за диалог Преспа, по отношение на частта от германската резолюция, в която има призив България да се въздържа от поставяне на нови условия за евроинтеграцията на РС Македония.

Да затворим темата, че утре някое българско правителство може да каже, че имаме ново условие. Няма ново изискване. Рамката за преговори е затворена – посочи Османи.

Ръководителят на дипломацията каза още, че с новия български министър на външните работи Мария Габриел са се разбрали съвсем скоро да имат среща в Скопие или София.

Четете още

Избор на редактора