Гечев: Няма данни за нарушение на нашите рибари

Нямаме данни българските рибари да са направили каквото и да било нарушение. Това каза по bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той коментира случая със задържаните преди дни три български кораба на военното пристанище в Констанца, Румъния, и моряците на тях.

Българските рибари са задържани не в териториалните води на Румъния, а в международни такива, посочи министър Гечев.

По думите му уловът на акула е разрешен в България. Няма забрани по отношение на Европейския съюз, има частична забрана, която са си наложили самите румънци по отношение на румънските рибари и територии, добави той.

Това, което констатираме в момента, е, че българските рибари не са нарушили закона, посочи министър Гечев. България ще пази икономическите си интереси и интересите на собствените си граждани, категоричен бе министър Гечев.

Той съобщи, че утре ще има среща в Министерството на земеделието със сдружението на рибарите. По думите му рибарите ще получат и правна помощ от Министерството на земеделието от адвокат, специалист по морско право.

Според нас не е имало защо да бъдат съпровождани до Констанца. Подписан е протокол на румънски, който са отказали да ни предоставят на нашата страна все още. Чакаме протоколът да дойде, коментира министър Гечев.

Чакаме законовото основание за задържането на корабите, каза още той.

Четете още

Избор на редактора