Гешев даде интервю за пътната безопасност пред фитнес инструкторка

Главният прокурор Иван Гешев даде интервю на тема пътна безопасност пред фитнес инструкторка. Записът бе разпространен от официалния фейсбук профил на прокуратурата. Интервюто е дадено пред Цвета Капитанова. Тя е известна в социалните мрежи като инструктор по фитнес. Профилите ѝ имат над 30 хил. последователи, съобщава mediapool.bg.

В случая обаче тя е водеща на „Визия 0“. Това е канал в YouTube, посветен на пътната безопасност. Там е широко отразена организираната в началото на юни в София конференция на същата тема. На нея присъстват множество официални лица, сред които президентът Румен Радев, регионалният министър по онова време Гроздан Караджов и др.

В средата на септември в Хисаря е проведена втора конференция, на която присъства и Гешев. Най-вероятно интервюто е записано тогава, но остава загадка защо се пуска близо месец по-късно.

Конференциите се организират от Българска браншова организация „Пътна безопасност“ (ББАПБ). Тази неправителствена организация се ръководи от бизнесмена Николай Иванов. В управлението ѝ влизат бизнесмени от пътния бранш, както и някогашният шеф на НСБОП, а след това и на БОРКОР – ген. Румен Миланов.

В интервюто си пред Капитанова Гешев разказва, че основният проблем в България е липсата на неотменимост на наказанието. Освен това той развива тезата, че нито една от отговорните институции у нас не се интересува реално от темата за пътната безопасност, а само когато има тежка катастрофа с жертви. По думите му държавата трябва да бъде „стимулирана“ да си свърши работата. Той посочва, че това може да стане чрез натиск от страна на неправителствени организации.

Четете още

Избор на редактора