Гешев: Държавата се управлява от задната седалка на джипове

„Никоя прокуратура и никой главен прокурор в света не могат да се преборят с корупцията и с кражбите, когато корупцията и кражбите са държавна политика. Няма как да постигнеш резултати за справедливост, когато политиците, които реално управляват страната, и икономическите кръгове зад тях воюват и не искат да има справедливост. Когато МВР не разкрива престъпления, а воюва с прокуратурата. Когато парламентът променя закони в интерес на олигарсите“.

Това каза пред БНР бившият главен прокурор Иван Гешев, който създаде Сдружение „Справедливост за България“.

И допълни, че държавата се управлява от задната седалка на джипове.

„Няма справедливост, защото политиците, освен че са некомпетентни, корумпирани, зависими, създават съзнателно некачествени закони и се опитват да контролират съдебната власт по начин, че да могат да продължат да крадат“.

По думите му причината за неговото отстраняване е изтекла информация, включително и по „Барселонагейт“, какво ще се предприеме:

„И бях отстранен в нарушение на закона и Конституцията, докато летя със самолет, за да дам информация на Европейския парламент. Това го направиха партиите „политически боклук“, които контролират ВСС. В юридически смисъл случилото се е прецедент и безобразие. Ако е вярно, че не съм си свършил работата, че съм зависил от някоя партия, още щях да съм главен прокурор. След като съм отстранен, значи съм си вършил работата“.

В предаването „12+3“ Гешев подчерта още, че през последните години трите вида власти – в нарушение на принципа на разделение, са се слели, а целта под идеите за реформи, справедливост, европейски ценности и промени в Конституцията, е само една – прокуратурата и съдът да бъдат овладени.

„За да може, като се краде, да се краде безнаказано“.

За „Справедливост за България“ той посочи, че е родолюбиво, патриотично, консервативно движение с цел – България да бъде отново силна.

Четете още

Избор на редактора