Гешев с армаган на килимчето, носи 120 тома да ограмотява депутатите

Главният прокурор се яви на изслушване в Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание, съобщи bTV. Извикан на килимчето, този път Гешев донесе и армаган – 120 тома правна литература с явния намек да се ограмотяват депутатите.

Това бяха само книги и брошури, свързани с дейността и резултатите от работата ѝ, правомощията на главния прокурор на Република България, укрепването на независимостта на прокуратурата в рамките на съдебната власт, както и практиката на Конституционния съд за прилагане нормите на принципа за разделение на властите.

Всеки от народните представители получи по 5 тома с материали, грижливо събрани в книжен плик.

Гешев бе извикан в парламента за „обсъждане, с участието на главния прокурор, прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи на основание чл. 25 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание“.

Изслушването идва седмица след като Конституционният съд отхвърли искането на Гешев да бъде отменено изискването той да бъде изслушван най-малко веднъж на 3 месеца от правната комисия и възможността Народното събрание да дава препоръки по представените от него доклади, а той да се отчита как ги е изпълнил.

7 души на високи нива в държавата са сред разследваните за корупция от спецпрокуратурата миналата година, съобщи Гешев в отговор на въпрос от Мирослав Иванов („Продължаваме Промяната“).

Общо 66 души били предадени на съд от спецпрокуратурата миналата година. „Нямам спомен тази година от МВР да е докладван случай за корупция, в който участва лице от високите етажи“, отчете Гешев.

„В последните години има редица скандали, по които обществото няма отговори, няма и присъди. Да се събират доказателства е задължение на прокуратурата и тя ръководи разследването“, напомни му депутатът Иванов.

„Темата за кюлчетата, джуджетата и други приказни герои е приключена“, хладнокръвно отвърна Гешев.

Четете още

Избор на редактора