Гешев прехвърли кюлчетата на заместника си Сарафов

Апелативната прокуратура в София проверява как е прекратено делото за кюлчетата и чекмеджетата с евро, каза за БТА главният прокурор Иван Гешев.

Този случай показа, че митът за всевластния главен прокурор е политическа атака и не отговаря на правната регламентация в страната, посочи още той.

Разбрах за прекратяването на това досъдебно производство, за съжаление, от публикация, която ми беше изпратена тази сутрин. Няма някаква законова регламентация, която да задължава аз да бъда уведомен. В този период, когато е прекратено досъдебното  производство, главен прокурор е бил Борислав Сарафов, защото аз тогава бяха в САЩ, посочи още Гешев.

Става дума за разследването, което бе образувано по снимки, за които се твърди, че са от спалнята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. На изображенията се виждат банкноти и кюлчета.

От държавното обвинение припомниха, че по делото са били направени редица международни поръчки и запитвания дали такива банкноти, с такива серийни номера съществуват.

„Не съм запознат със случая и няма законово задължение да бъда запознат със случая, освен когато има запитвания по този случай от Европейския парламент.

И това, което ми е известно служебно, е, че случаят е взет на специален надзор от Апелативна прокуратура София и от Върховна касационна прокуратура. През цялото време е бил на специален надзор и това, което разбрах днес, след като прочетох публикацията, е, че има указания от Върховна касационна прокуратура към Апелативна прокуратура в София да извърши служебна проверка на постановлението за прекратяване“, коментира Гешев.

По думите му прокуратурата има изградена законова рамка как се поддържат на контрол постановления за отказ от образуване и постановление за прекратяване, освен когато не подлежат на съдебен контрол. И този начин е т. нар. инстанционен контрол, т.е. всяка по-горна прокуратура може да провери законосъобразността и дали съответните действия от проверката и досъдебното производство са пълни, каза още Иван Гешев

Това разрушава политическата опорка за всевластния, всевиждащия и всемогъщия главен прокурор, допълни той.

„Биволъ“ цитира извадки от постановлението, според което „деянията – предмет на разследването“, не представляват престъпления и се разрешава „да бъдат върнати на началника на НСО (или оправомощен от него представител на службата) два броя нощни шкафчета, идентични (един и същ модел), и двете на цвят „слонова кост“. Разрешава се да бъде върнат на управител на търговско дружество каталог с мостри на мокети.

Едновременно с това в публикацията се посочва, че мотивите за прекратяването не са известни.

Пред БТА от прокуратурата са уточнили, че проблемът от юридическа гледа точка е, че няма как да се установи дали банкнотите и кюлчетата на снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи.

Четете още

Избор на редактора