Гешев призова за битка с мафията: Време е в името на България!

„Време е в името на България!“. Това написа главният прокурор Иван Гешев в личния си профил в туитър. Той цитира един от най-големите политически скандали в света – операция „Чисти ръце“ в Италия.

Случаят е на Антонио ди Пиетри, италианския следовател, обезглавил корумпираната политическа класа в Италия преди 25 години.

Операцията общонационално съдебно разследване на политическата корупция в Италия, проведено в началото на 90-те години на ХХ век. То води до падането на така наречената „Първа република“ и изчезването на много италиански политически партии. Някои политици и индустриални лидери се самоубиват именно защото престъпленията им са разкрити.

Антонио Ди Пиетро е главният съдебен ръководител на разследването.

Според някои данни до 5000 публични личности са попаднали под подозрение. В един момент повече от половината от членовете на италианския парламент са обвинени, а над 400 градски и общински съвети са разпуснати заради обвинения в корупция.

Накрая обаче самият Ди Пиетро е обвинен в корупция и подава оставка като министър.

Главният прокурор Иван Гешев днес е на посещение в Бургас, където отказа да коментира предложението за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В морския град той участва в международна конференция за киберпрестъпленията, трансграничната престъпност и прането на пари.

„Няма да коментирам, приятен ден. Тук съм за участие в конференция, така че това е основната тема“, каза Гешев пред bTV.

По-рано Бойко Борисов заяви категорично, че няма да се откаже от имунитета си.

„Трябва да си сляп, за да не виждаш какво се случва“, каза председателят на ГЕРБ. „Две години бях без имунитет, но нямаше съдебна реформа. Сега има приет закон и веднага започнаха да искат имунитетите. Аз виждам атака и срещу ПП-ДБ“, коментира Борисов.

Причината е разследването, по-популярно като „Барселонагейт“, по което имало събрани доказателства за пране на пари от страна на Борисов. От тях можело да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, посочват още от прокуратурата.

Четете още

Избор на редактора