Гешев проговори за атентата: Не ме е страх

Не ме е страх, някои други хора трябва да ги е страх, каза главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ по повод взрива, който избухна на 1 май до автомобила му, докато се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци. При инцидента нямаше пострадали.

Прокуратурата започна разследване за престъпление по член 108 от Наказателния кодекс за тероризъм. Заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов определи случая като атентат. Няколко дни по-късно вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че полицията има „много ясни насоки, които могат да ни доведат до хората, свързани с този взрив“.

След инцидента главният прокурор Иван Гешев посети Турция, където участва в конференция за предизвикателствата пред разследващите органи в ерата на дигитализацията с представители на Международната асоциация на прокурорите. Вчера той публикува поздравление в Туитър по повод празника на Българската армия – 6 май, заедно със своя снимка пред българското консулство в Ню Йорк.

Главният прокурор разказа, че се е прибирал по обичаен маршрут, когато на завой се е чул взрив, колата е продължила движение и се е отдалечила в посока София, както е по протокол при такава ситуация. „Най-много се радвам, че в този ден не пострадаха невинни български граждани“, допълни Гешев.

Той потвърди, че когато се е случил взривът, не е пътувал със семейството си, а със служители на НСО. Гешев коментира, че заместникът му Борислав Сарафов, в цялата ситуация, вероятно не е съобразил изказването си, като добави, че не възприема за нещо лошо това „да се извиниш за грешката си“.

Четете още

Избор на редактора