Гешев: Прокуратурата е водеща в България, на Балканите, в ЕС

„Безогледният политически натиск над Прокуратурата на България се дължи на работата ни. Въпреки него, въпреки конституционната, политическа и икономическа кризи, прокурорите и следователите постигат резултати, които са водещи не само в България и на Балканския полуостров, а за целия Европейски съюз“, това заяви главният прокурор Иван Гешев, който присъства на годишното отчетно събрание на Националната следствена служба (НСлС) и окръжните следствени отдели за 2022 г.

Гешев посочи, че откакто работи в системата, не е ставал свидетел на по-труден период за работа за правоохранителните органи. „Българската прокуратура, от която вие сте част, все пак постига 95% осъдителни присъди. На всички е ясно, че без един следовател да си свърши качествено работата е много трудно да се изготви качествен обвинителен акт и да се защити в съда“, обърна се главният прокурор към магистратите.

Той заяви, че прокурорите и следователите продължават да се развиват професионално в интерес на гражданите, въпреки остарялата нормативна уредба.

„Сигурен съм, че ако имаше едни удачни законодателни решения, резултатите щяха да бъдат още по-добри“, коментира главният прокурор.

Заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов представи обобщените резултати от работата на институцията и на окръжните следствени отдели в страната през 2022 г.

„Следствието показва стабилност и устойчиви данни за добра работа, тя е амалгама от най-добрите професионалисти. При нас са дела с изключителна фактическа и правна сложност и въпреки това разследванията се осъществяват бързо и качествено“, отбеляза Борислав Сарафов и даде пример с делото за катастрофата на бул. „Черни връх“, при която загинаха две жени.

Четете още

Избор на редактора