Гешев: Това ще е началото на края на политическия боклук

Длъжен съм да кажа истината, защото тя ще ни направи свободни. Търпеливо изчаках да дам сведения по законовия ред. В петък обясних в хода на проверка във ВКП за политическа корупция и търговия с влияние. Преди половин час дадох обяснения пред прокурор по проверка по сигнал на лицето Борислав Боби Сарафов, каза Иван Гешев в началото на изявлението си.

„Вълната от сигнали от това лице е публикувана първо в медиите. Това е за сметка на морала на хората, които ги правят тези неща. Това, което ще кажа е продължение на ситуацията, която Европейския парламент описа като покушение върху върховенството на закона. Това е атентат срещу държавата, срещу разделението на властите и Конституцията“, продължи той.

Това е началото на края на това, което наричаме завладяна държава, олигархично-политическа мафия и политическия боклук, категоричен е Гешев.

„Ще поискам отвод на тези членове на ВСС, които може би участват в това покушение срещу съдебната власт. Затова ще поискам в четвъртък заседанието да е закрито. Съдебната власт не трябва да се срамува, а тези, които направиха всичко това. Те са тези, които българите наричат олигархия и мафия“, каза още той.

„Трябва да е ясно, че част от този заговор е т.нар. закон „Зарков“. Както лицето Бойко Методиев Борисов го нарече – „Крумови закони“. За всички юристи е ясно, че е противоконституционен. Той ще бъде проверен от Конституционния съд. Този закон се вписва в този заговор“, заключи Гешев.

Гаранции за семейството му и че от ГЕРБ не са организирали атентата от 1 май срещу него. Това уж искал главният прокурор Иван Гешев, за да се оттегли от поста си доброволно, стана ясно от запис, който той пусна по време на брифинга. В него говори с члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев, който му казва, че поръчката за махането на му идвала от „Банкята“ (вероятно Бойко Борисов, който живее в Банкя – б.а.)

В разговора, записан от Гешев, не става ясно кои точно са пратили Стоев. Наричат ги „те“. „Искам да ми гарантират, че не са го сложили те! Искам гаранции за семейството си“, казва главният прокурор.

„Къде да ходя? А основният двигател е? Бойко?“, задава въпрос към Стоев Гешев. „Да, Банкята“ е отговорът, който получава.

Ето писмото, което Гешев получил щом се върнал от САЩ:

Минути преди брифинга главният прокурор пусна пост във фейсбук:

Четете още

Избор на редактора