Гешев: Ще си довърша мандата и ще дочакам да видя едни хора в затвора

„Аз си харесвам работата и смятам да си довърша мандата и да дочакам определени хора да влязат в затвора след влезли в сила осъдителни присъди. Ще бъда търпелив. Имам още 4 години. След 4 години ще го мисля“.

Така главният прокурор Иван Гешев отговори на въпрос на водещия на БНР Петър Волгин дали смята да влезе в политиката.

Гешев допълни, че не покрива стандартите на българската политика, ако въобще има такива в момента. „За да си български политик, трябва да гледаш хората и да ги лъжеш в очите. Това качество не го владея“, каза Гешев.

За него прокуратурата била една от малкото стабилни институции. Повтори и позицията си, че нивото на компетентността на законите, с които се цели провеждане на съдебна реформа, е изключително ниско.

По повод емблематичният случаи с кюлчетата и т.нар. Мата Хари, Иван Гешев уточни, че „правилният термин е снимки на кюлчета, които могат да бъдат кюлчета“ и съобщи, че едното от двете разследвания върви към своя финал.

„Мата Хари? Известна шпионка от Първата световна война. Кой стои зад нея? Някой, който тя познава – този въпрос е много интересен. Откъде да знам кой седи зад Мата Хари?“, попита Гешев.

Междувременно бе съобщено, че съд в Мадрид е отказал изпълнението на издадената от Софийска градска прокуратура (СГП) европейска заповед за арест (ЕЗА) за Тони Иванов.

Той стана известен покрай медийни изяви на ръководството на прокуратурата като едно от лицата, които според главния прокурор и подчинените му заговорничат, за да дискредитират институциите у нас и да отстранят висши магистрати и полицейски служители, съобщиха от Антикорупционен фонд на фейсбук страницата си.

Иванов беше арестуван от испанската полиция в началото на април, но на 21 април мадридски съд е отказал да изпълни искането на българските власти и го освобождава.

Отказът е мотивиран с невъзможността за своевременен съдебен контрол у нас.

Испания става втората държава в последните няколко дни, която отказва предаване на искане от българската прокуратура обвиняем, след като Сърбия дори не задържа на територията си издирваните за участие в организирана престъпна група основатели на компанията „Нексо“.

Четете още

Избор на редактора