Гонят японски депутат, никога не е стъпвал в парламента

Йошиказу Хигашитани стана първият изхвърлен от японския парламент законодател, защото от встъпването си в длъжност нито веднъж не се е появил на работа. Изгоненият депутат е прочут с YouTube канала си, фокусиран върху звездни клюки, съобщава BBC.

Йошиказу Хигашитани не е присъствал на нито един ден от заседанията на парламента, откакто е избран на поста преди седем месеца. Дисциплинарната комисия на парламента го лишава от статута му заради продължителното отсъствие. Няма по-тежко възможно наказание, което може да получи един законодател.

В японската история това се е случвало само два пъти, но този случай е първият, в който депутат е изгонен заради продължително отсъствие.

Японските гласоподаватели избират Хигашитани за член на горната камара на парламента през юли 2022 г. Той е по-известен като GaaSyy в YouTube, където качва свои видеоклипове с клюки за знаменитости.

Смята се, че депутатът, вече наречен „депутатът, който не се появява“, живее в Обединените арабски емирства. Досега той е отказвал да присъства в парламента, защото се страхувал да не бъде арестуван заради обвинения в измама и искове за клевета от известни личности, уточняват японски медии.

Четете още

Избор на редактора