Зверска жега. Суша в Италия, 45° в Испания, пожари в Гърция и Франция

Горещото време превзема Европа и по някакъв странен начин заобикаля България. Не се знае докога.

Втори екип български пожарникари замина за гръцкия град Лариса, където ще помага в борбата срещу горските пожари. Над 100 пожара избухнаха през последното денонощие в Гърция. Евакуирани са няколко селища, но няма данни за пострадали.

Най-тежка е ситуацията на пристанище Ретимно на остров Крит. Огнената стихия е обхванала и островите Корфу и Саламина, но към момента няма засегнати туристически райони. В овладяването на пожарите в Гърция участват огнеборци от цяла Европа.

Опасно високи са температурите и в редица страни в Западна Европа. Разрастват се пожарите в югозападна Франция. Пламъците са обхванали близо 10 хиляди хектара в департамента Жиронд, където вече са евакуирани повече от 12 200 души.

Повече от 1000 пожарникари продължават борбата с огнената стихия, подклаждана от жегата и сухия вятър. Движението е ограничено, а разходките в гората са забранени.

В Португалия повече от 3000 пожарникари се борят срещу стихията заедно с доброволци, отчаяно опитващи се да спасят домовете си. По време на акция загина пилот на самолет за борба с пожарите.

Португалската обществена телевизия съобщи, че площта на опожарените от началото на годината земи вече е надвишила отчетеното за цялата 2021 г. Повече от 3 000 пожарникари се борят срещу стихията заедно с доброволци, отчаяно опитващи се да спасят домовете си от няколкото огнени центъра, бушуващи в цялата страна заради екстремните температури и сушата. Тази седмица в резултат на природните бедствия пострадаха повече от 160 души и се наложи стотици хора да бъдат евакуирани.

Португалската обществена телевизия съобщи, че площта на опожарените от началото на годината земи вече е надвишила отчетеното за цялата 2021 г.

В Испания нивото на опасност в повечето области бе повишено до жълто и оранжево, а в някои и до червено – код за изключителна опасност. Между 40 градуса в столицата на Мадрид и 45 в южната част на страната бяха измерени от метеоролозите. Продължителната суша причини и горски пожари в Испания. 2 300 души са евакуирани от Малага, където огнената стихия се приближи опасно близо до града.

Освен че са опасни за здравето, горещините удрят и по джоба на испанците.

„Налага се да внимаваме колко време използваме климатика. Включваме го и веднага щом малко се разхлади, го спираме“, споделя Ангелина, която живее в Мадрид.

„Сметката ми за ток скочи до небето! Не можем да включим нито климатик, нито вентилатор за повече от няколко минути“, казва Алберто, също жител на Мадрид.

Само за три дни жегите в Белгия са причина за смъртта на 84 души – предимно възрастни хора. Това е втората гореща вълна в страната – при първата в началото на юни, починаха над 800 души.

Рекордно високи температури, застрашаващи здравето, се очакват и във Великобритания. Червен код е обявен на Острова в понеделник и вторник. Британската метеорологична служба предупреди, че следващата седмица се очакват рекорди. Тя за първи път от съществуването си обяви „червено ниво“ на предупреждение за екстремна жега в понеделник и вторник, когато се очаква температурите в Южна Англия да достигнат 37 градуса.

Има вероятност и да бъде подобрен рекордът за най-висока отчетена температура във Великобритания от 38,7 градуса, който беше поставен през 2019 г.

Четете още

Избор на редактора