Горивата у нас ще поскъпват още

Горивата у нас ще продължат да поскъпват, заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Според него цената на дизела ще върви нагоре, а тази на бензина ще го следва с по-бавни темпове.

„Под 3.00 лв няма бензин, но следваме пазара в Европа, а и в целия свят – обясни пред БНТ Делчев. –  Това лесно може да се проследи – следва се цената на суровия петрол, която тръгна надолу и цените в България също тръгнаха надолу. В момента, обаче, има застой и не е ясно дали трендът ще продължи надолу или ще обърне посоката“.

По думите му мярката за отстъпката от 25 стотинки за литър гориво не влияе на търговската цена, а помага на частните потребители.

“Инфлацията се отразява на цените на горивата чрез труда, чрез електроенергията, чрез природния газ, който е на входа на рафинерията – той е необходима суровина за обработката на петрола, цената на труда, цената на всичко останало, която порасна, и, разбира се, цената на петрола, която скочи нагоре”, обясни той.

Делчев подчерта още, че България е на дъното по цени, отговаряйки на въпрос защо политици от ГЕРБ твърдят, че с около 1.00 лв. цената е повишена неправомерно.

“Тази сметка не е вярна. Сметката е такава, каквато показва пазарът. Най-верният измерител е пазарът. Откъде политиците вадят този лев, който е в повече, не мога да кажа”, допълни председателят на Българската петролна и газова асоциация.

Четете още

Избор на редактора