Готовност за евакуация на селата покрай река Огоста

Във връзка с проливните дъждове в Северозапада, правителството взима допълнителни превантивни мерки за опазване на живота и здравето на населението, съобщиха от правителствената информационна служба.

Създадена е организация при нужда от евакуация на градове и села в непосредствена близост до река Огоста.

Областните управители на областите Монтана и Враца са в готовност да евакуират жителите на врачанското село Хайредин и град Бойчиновци, селата Портитовци, Ерден, Кобиляк и Лехчево, и ниските части на селата Мърчево, Владимирово и Грошмин, Монтанско.

Решението за евакуация ще се вземе в случай, че по разпореждане на „Напоителни системи“ се наложи да се покачи нивото на река Огоста заради контролирано изпускане на водите на язовир Огоста, се казва в съобщението.

По-рано кметът на Хайредин Тодор Алексиев заяви, че има вероятност общината да обяви частично бедствено положение в следващите часове.

От правителствената пресслужба съобщиха, че е осигурено непрекъснато наблюдение на язовирите „Клисурица“, „Хр. Смирненски“ и „Огоста“, с помощта на хидромодул при необходимост се извършва изпускане на водите.

Четете още

Избор на редактора