Грипен оглеждат две наши военни летища

Швеция изпраща свои експерти, които да инспектират две български военни летища – “Граф Игнатиево” и “Безмер”, дали могат да приемат изтребители “Грипен”.

Това обяви военният министър Димитър Стоянов на изслушване в парламентарната комисия по отбрана. Шведите трябва да дойдат на 16 ноември.

Подобна делегация, която да инспектира дали двете бази могат да приемат самолети “Мираж-2000”, се очаква и от Франция, каза Стоянов на депутатите. Засега обаче за нея няма дата.

“Грипен” и “Мираж” са фаворити за т.нар. заместващ изтребител, който трябва да покрие нуждата на ВВС от самолети от 2023 г. – когато изтича ресурсът на руските ни изтребители, до 2028 г. – когато ще са в пълна оперативна готовност закупените от САЩ F-16.

Швеция и Франция са двете държави, отговорили на запитванията на МО дали могат да ни предоставят изтребители и въоръжение.

Запитвания са пращани и до САЩ и Израел от служебното правителство. Преди това кабинетът на Кирил Петков е питал и Испания, Италия и Нидерландия, но тези страни отговорили с писма, че не могат да ни предоставят изтребители, каза Стоянов.

Четете още

Избор на редактора