Грузинските власти оттеглиха скандалния „руски закон“

Грузинските власти оттеглиха спорния законопроект за чуждестранните агенти, който стана повод за ожесточени протести. Той мина на първо четене преди дни, но след две поредни нощи, изпълнени с мащабни протести и сблъсъци на граждани с полицията, представителите в парламента в Тбилиси засега отлагат действията си.

Правителството обяви в четвъртък, цитирано от Politico, че „безусловно оттегля“ законопроекта. Местната медия agenda.ge съобщи, че първото изслушване на законопроекта за приемането му на второ четене, планирано за днес, няма да се състои.

Няма да има повече обсъждания, като вместо това ще се иска мнение от Венецианската комисия към Съвета на Европа. Председателят на парламента Шалва Папуашвили публикува писмо, изпратено до президента на Венецианската комисия – Клер Бази-Малори.

В него органът е призован да изрази позицията си относно две версии на законопроекта, предложен от бивши членове на управляващата партия „Грузинска мечта“. Законът предвиждаше организации, които получават над 20% финансиране от чужбина, да се регистрират като „чуждестранни агенти“ и да се подложат на мониторинг от страна на властите.

Така обаче се породиха опасения, че ще бъде засегната сериозно свободата на словото, както и гражданските права – при положение че бъдат засегнати ключови неправителствени организации.

Според критиците на закона – той е отзвук от руското законодателство и може да се използва срещу противниците на властта.

Два поредни дни хиляди грузинци протестираха срещу проектозакона. Стигна се до сблъсъци с полицията – демонстранти събориха прегради зад парламента, органите на реда отвърнаха с водни оръдия и сълзотворен газ. Задържаните вчера са над 70, ден по-рано бяха поне 66.

Четете още

Избор на редактора