Гъбата на шампионите бе открита в гора край Истанбул

Ботаници се натъкнаха на рядка гъба, наречена Cordyceps militaris, известна още като „гъбата зомби“. Тя бе открита в гората Самандъра в азиатската част на Истанбул, съобщава Анадолската агенция (AA).

„Зомби гъбата“ стана обект на любопитство в световен мащаб с излизането на сериала „Последните оцелели“ (The Last of Us). Американският постапокалиптичен драматичен телевизионен сериал (2023) на HBO e базиран на видео игра от 2013, в който мащабна гъбна инфекция превръща засегнатите хора в зомби.

Изследователят Наим Гюлеч, който се натъкна на гъбата в гората Самандъра край Истанбул, и микологът Селиме Семра Ерол, разкриват пред AA по-малко известни подробности, свързани с гъбата.

Ерол работи върху докторантурата си върху медицинските гъби в университета Дюзче и през последните 5 години. Тя обясни, че тази гъба има важно място в китайската традиционна медицина от хиляди години поради своите фармакологични свойства. Тя расте в Хималаите и Тибет,където се консумира като храна.

Гъбата съдържа активни вещества и съединения, използвани при лечението на бъбречни и чернодробни заболявания. Тя е и мощен енергиен стимулатор. Ерол допълни, че тримата бегачи, които подобрили 5 световни рекорда на състезания от 1500, 3000 и 10 000 м. на Националните игри през 1993 в Пекин, са използвали гъба от рода Cordyceps.

Ерол отбеляза, че откриването на гъбата в Турция е много вълнуващо за изследователите. Тя добави, че се опитва да произведе мицел от събраните от нея проби.

 

Четете още

Избор на редактора